Az Agrárminisztérium 2021 őszén – az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéshez hasonlóan – új „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” felhívás (ÖKO) meghirdetését tervezi, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékekkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével – jelentette ki Nagy István.

Az agrártárca vezetője kifejtette: a Közös Agrárpolitikában bekövetkezett átmeneti időszak áthidalása érdekében a tavaly egy évvel meghosszabbodott a 2015-ben megjelent ÖKO támogatás kötelezettségvállalási időszaka, így – bár a 2018-ban meghirdetett felhívás továbbra is folytatódik – az december 31-ével lezárul. Az Agrárminisztérium kiemelt célja, hogy minél több gazdálkodó tudjon részt venni a programban, növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, ezért az ökológiai gazdálkodás irányába történő elmozdulást megemelt, versenyképes egységköltségekkel is ösztönözni kívánjuk – mondta a miniszter.  

A tervek szerint a szaktárca 2021 őszén megemelt egységköltségekkel, 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új ÖKO felhívást hirdet meg, amelynek keretében – a korábbi támogatásokhoz hasonlóan – az ökológiai gazdálkodásra való áttérést, valamint az ökológiai gazdálkodás folytatását támogatja. Az ismertetett tervekkel kapcsolatban Nagy István hangsúlyozta, hogy az elképzelések az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében és a Vidékfejlesztési Program kapcsolódó módosítási folyamatában még változhatnak, de fontos a gazdálkodók tájékoztatása a felkészülés érdekében. A tervezési munka jelenleg is zajlik, a végleges részletszabályok közzététele és a pályázati felhívás megjelenése 2021 őszén várható. Minden további fontos információról tájékoztatást kapnak a mezőgazdasági termelők, érdemes követni a kapcsolódó híreket – hívta fel a figyelmet Nagy István.