Állattenyésztés

Az ökológiai állattartás, a bio növénytermesztéshez, vagy kertészethez hasonlóan szigorú szabályozások mellett működhet. Viszont sikerességéhez elengedhetetlen az állatok megbecsülése, tisztelete, és a takarmányozás minőségi fontosságának elismerése.

Az ökológiai gazdálkodás keretei között megvalósuló állattartásnál nagy figyelem fordítódik a természet és a környezet adta lehetőségekre, sokkal szorosabb az ember-állat kapcsolat, és igen nagy figyelem fordítódik az állatokra. Ezek, és a prémium minőségű takarmányok kiemelten magas termékminőséget eredményeznek.

Az állatvédelemre is kiemelten figyelnek az ökológiai állattartással foglalkozó gazdák, mint ahogy arra a figyelem is fel lett hívva az 1998-as állatvédelemmel foglalkozó törvényben:
„Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, ezért tiszteletben tartásuk és jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.”

Ökológiai állattartás szabályai :

  1. természetes tenyésztési módszerek alkalmazása
  2. szülő-utód kapcsolat biztosítása
  3. mozgás- és aktivitásigény biztosítása
  4. rendellenes viselkedésű egyedek kiszűrése
  5. magas minőségű takarmányok biztosítása
  6. csonkolás-mentesség megvalósítása
  7. szállítási és vágási körülmények alakítása

Feldolgozás alapszabályai:

Az élelmiszerbiztonság az Európai Unióban kifejezetten nagy prioritást élvez

 

  1. kifogástalan alapanyagok
  2. tisztaság
  3. kész ételek, és nyersanyagok elkülönítése
  4. alapos sütés/főzés
  5. hűtött tárolás

Méhészet

Mi is az a méz?

Az biztos, hogy a méhek nélkül nem létezne. Hisz ezeknek az apró, de annál hasznosabb élőlények szorgos munkájának köszönhetjük. A növények nektárjából gyűjtik össze, ezt a sokrétűen felhasználható, egészségre is jótékony hatásokat gyakorló édesítő anyagot.

Hogyan segíthetjük a méhek munkáját?

A méhek számára fontos, hogy természetes körülmények között élhessenek, azaz szükségük van a növények, erdők közelségére. Ha repülési körzetükön belül szennyezett terület van, akkor az nem csupán a munkájukat, de életüket is veszélyezteti.

Fontos, hogy a kaptárak természetes anyagból készüljenek, és az anyákat csonkítani szigorúan tilos.

Gondoskodni kell róluk, hogy munkájuk hatékony lehessen, hisz a méhek nem csupán a méz miatt hasznosak, de fontos szerepet játszanak a növények beporzásában is. (például: répa, alma, cukkini, szilva, meggy, málna, görögdinnye, tök, stb.)

Tiszta vizet kell biztosítani nekik a megporzás idején, mert száraz a klíma és könnyen kiszáradnak. Virágzáskor nem szabad permetezni, egyéb időszakokban pedig a megfelelő vegyszereket kell használni.

Mézelvétel előtt nem szabad méhleűző kémiai használni, vagy bármely olyan módszert alkalmazni, mely a méhek sérülésével járhat.

Átteleléshez elegendő természetes mézkészletet és virágporkészletet kell biztosítani.

Atkairtás kizárólag engedélyezett módszerekkel lehetséges, mint

  1. keretek forgatása,
  2. oxálsav szublimálás,
  3. hangyasav,
  4. tejsav,
  5. illóolajos készítmények használata,
  6. herefiasítás elvétele.

A méhek vándorlását dokumentálni kell, valamint a pergetéseket, a kezeléseket és minden méheket érintő tevékenységet is.

Ültessen mindenki virágokat, ez az első lépés a méhek munkájának elősegítésében!

Növénytermesztés

Befolyásoló tényezők:

  1. Éghajlati tényezők: a fény, a hőmérséklet, a levegő mozgása, és a víz.
  2. Talajtényezők: a talaj fizikai, kémiai és biológiai sajátosságai.
  3. Földfelszíni tényezők: dombon, lejtőn, síkságon helyezkedik-e el a terület.
  4. Élő környezeti tényezők: az ember, a növényzet és az állatvilág hatása a növényekre.

A növénytermesztés szempontjából a fent említett tényezők közül a legfontosabb az éghajlat, mert a fény, a hőmérséklet, a levegő, és a víz elengedhetetlen a fejlődéshez. A növényekre a fény és a levegő közvetlenül hat, a víz pedig közvetetten, azaz a talajon keresztül.

Növénytermesztési szempontokat figyelembe véve vannak befolyásolható, és nem befolyásolható környezeti tényezők. Az előbbi agrotechnikai eljárásokkal könnyedén szabályozható, a megfelelő technikai háttérrel a víz, és a tápanyagok bejuttatása megoldható. A nem befolyásolható környezeti tényezők a fény, a hőmérséklet, és a szél, azonban a mezőgazdaságban ezekhez is alkalmazkodni kell. Ennek leggyakoribb módja a nemesítés, mely során olyan tulajdonságokat fejlesztenek ki a szakemberek, hogy az adott növény leginkább képes legyen alkalmazkodni az adott környezeti hatásokhoz.

A mai technikai fejlettségnek köszönhetően a környezet kialakítására, befolyásolására is van lehetőség, így a környezeti tényezők közül a legfontosabbak mi magunk vagyunk, hisz az ember mindig megtalálja a módját a tényezők módosítására.

Kertészet

A biokertészetet leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy „újra elővesszük a nagyszülők módszereit”!
Az így megtermelt élelmiszereknél a termesztés körülményei a legfontosabbak, nem csak környezetkímélők, de az egészségre is kiemelkedően jó hatással vannak ezek a termékek.

Figyelembe kell venni:

  1. a talajt,
  2. az éghajlatot,
  3. a fajt, azaz milyen növényt szeretnénk ültetni,
  4. a környezeti hatásokat, például van-e feldolgozási lehetőség a közelben.

Legfontosabb tanácsok:

  1. Nem szabad vegyszerezni a kertet, fel kell ásni, lazítani a talajt.
  2. Legfontosabb a komposztálás, és hogy visszafordítsuk a földből kinyert a dolgokat.
  3. Adja vissza a földanyának, amit adott!
  4. Amit termelni akar, ne siettesse.
  5. Ne vesse hideg földbe.
  6. Csak +5 fok felett kezdjen veteményezni.

Növénytársítás:

Ennek alapja az, hogy vannak olyan fajok, melyek valamilyen módon segítik egymás fejlődését.
Vesse egymás mellé az alábbi növényeket, melyek megvédik egymást:

  1. répa – hagyma
  2. szamóca – hagyma – mustár
  3. retek – saláta
  4. uborka – borrágó
  5. káposzta – zeller

Miben segít a katicabogár?

A levéltetvek irtásában, épp ezért ügyelni kell a növényvédelemre. Mikor szaporodnak tilos permetezni.

Mit jelent a mócsozás?

A sorközök füvesítését, a talajban lévő gombák életlehetőségét biztosítják.

Gyümölcstermesztés

A gyümölcs az emberek ősi táplálékának számít, és ezeknek fogyasztása egyidős az emberiséggel. Változatosak, ízletesek, kicsik-nagyon örömmel fogyasztják ezeket a vitaminokban gazdag táplálékokat.

Sajnos a technikai fejlődésnek, a lakosság növekedésének eredménye a tömegtermelés lett, mely során rengeteg vegyszert, műtrágyát használnak. Ezek az anyagok nem csak a termőföldre, de az emberi szervezetre sincsenek hosszútávon jó hatással.

Szerencsére manapság már egyre többen kezdenek ökológiai gyümölcstermesztésbe, mely során magasabb minőségű, az egészségre fokozottan jótékony hatású finomságokat tudnak termelni.

A bio gyümölcstermesztés szabályai:

  1. Nem lehet műtrágyát használni, amely helyett szerves trágyát kell alkalmazni.
  2. Nem lehet gyomirtót használni, ezt mechanikus sorművelő gépekkel kell megoldani.
  3. Szigorúan a Biokontroll által ellenőrzött növényvédő szereket lehet csak használni, ezért sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

Felhasználási módok:

  1. sűrítmények, pürék – bio üdítőitalok
  2. konzervek
  3. szárítmányok
  4. fagyasztott gyümölcsök

Feldolgozás

Az ökológiai termelés legnagyobb célja a magas minőségű termékek előállítására való törekvés, épp ezért a bio élelmiszerek előállítását több előírás is szabályozza.

A feldolgozás alapelvei:

  1. az élelmiszernek ökológiai mezőgazdaságokból származó összetevőkből állnia
  2. nem szabad adalékanyagokat, színezőanyagokat, ízfokozóakt használni
  3. szigorúan tilos GMO-k, ionizáló sugárzás alkalmazása

Ökológiai termelés szabályai:

  1. a bio élelmiszereket el kell különíteni a nem ökológiai gazdaságokból származóktól
  2. kizárólag tiszta termelő berendezéseket lehet alkalmazni
  3. nem használhatók olyan anyagok és technológiák, amelyek félrevezethetnek a termékek valódi jellegét illetően
  4. a feldolgozást jelenteni kell az ellenőrző szerveknek
  5. a termékeket azonosíthatóvá kell tenni

A feldolgozás alábbi üzemekben lehetséges:

  1. szárító
  2. aszaló
  3. léüzem
  4. konzervüzem

Kereskedelem és piac

BIOPIACOK, BIOTERMÉKEK AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN

Az Észak-Alföldi régióban több biopiacon is lehetősége van vásárolni az érdeklődőknek, melyek különböző településen, más nyitva tartással állnak a közönség rendelkezésére.

Az alábbiakban megtalálhatja az Ön lakóhelyéhez legközelebb eső biopiacot, ahol beszerezheti az egészséges étkezéshez szükséges alappilléreket.

A Biopiacok kínálatában megtalálhatók:

  1. gyümölcs
  2. zöldség
  3. tejtermék
  4. húskészítmény
  5. sütemény

DEBRECEN:
Biopiac: Kandia u. 14, szombat: 7-12 óráig
Telefon:  +36(70) 279 3708

Biodoboz közösség: Erdődi Biogazdaság, doboz átadás hetente 2x
Erdődi Imre: Telefon: +36(30) 958 0510

MISKOLC:
Belvárosi Biovásár és a  Miskolci Zöld Kosár Közösség
Miskolc,  Szilágyi Dezső u. 17, Telefon: +36(30) 374 5465

HERNÁDSZENTANDRÁS:
BioSzentandrás kertészet
  Fő út 11, Csütörtök:  8:00-ig
Telefon: +3+(20) 339 2484

NYÍREGYHÁZA:
Nyíregyházi Kosár Közösség:
Dózsa György u. 38, Minden pénteken 14 órától
Telefon:  +36(20) 349 6779

Debreceni Biopiac

A legjobb bio termékek egyenesen a termelőktől!

A debreceni Biopiac 2003-ban alakult, 16 éve szombatonként nyitja meg a kapuit, télen-nyáron egyaránt. 6-8 termelő kínálja eladásra bio portékáját Debrecen szívében, egy családi ház udvarán, a Kandia utca 14. szám alatt.

Az ellenőrzött gazdaságokból származó magas minőségű bio termékek Kölcséről, Balmazújvárosról, Hajdúhadházról, Miskolcról, Debrecenből, vagy a régió különböző területeiről származnak, ez minden héten változó.

Állandó résztvevő a Virágoskert Kft., akik már a kezdetektől értékesítik termékeiket a piacon.

A vásárlók között rendkívül nagy a fluktuáció, gyakran érkeznek kismamák, vagy beteg emberek, viszont jellemzően csak időszakosan járnak, és a baba megszületése után, vagy a betegség után nem maradnak rendszeres vásárlók.

A piac igazán családias hangulatú, ezért is érdemes kilátogatni, és természetesen az egészségre rendkívül jó hatást gyakorló termékek miatt is.

Elérhetőségek:
4024 Debrecen, Kandia utca 14.
Nyitva: minden szombaton 7-12 óra között
Facebook: https://www.facebook.com/BiopiacDebrecen/