Állattenyésztés
Az ökológiai állattartás, a bio növénytermesztéshez, vagy kertészethez hasonlóan szigorú szabályozások mellett működhet. Viszont sikerességéhez elengedhetetlen az állatok megbecsülése, tisztelete, és a takarmányozás minőségi fontosságának elismerése.
Az ökológiai gazdálkodás keretei között megvalósuló állattartásnál nagy figyelem fordítódik a természet és a környezet adta lehetőségekre, sokkal szorosabb az ember-állat kapcsolat, és igen nagy figyelem fordítódik az állatokra. Ezek, és a prémium minőségű takarmányok kiemelten magas termékminőséget eredményeznek.
Az állatvédelemre is kiemelten figyelnek az ökológiai állattartással foglalkozó gazdák, mint ahogy arra a figyelem is fel lett hívva az 1998-as állatvédelemmel foglalkozó törvényben:
„Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, ezért tiszteletben tartásuk és jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.”
Ökológiai állattartás szabályai :
- természetes tenyésztési módszerek alkalmazása
- szülő-utód kapcsolat biztosítása
- mozgás- és aktivitásigény biztosítása
- rendellenes viselkedésű egyedek kiszűrése
- magas minőségű takarmányok biztosítása
- csonkolás-mentesség megvalósítása
- szállítási és vágási körülmények alakítása
Feldolgozás alapszabályai:
Az élelmiszerbiztonság az Európai Unióban kifejezetten nagy prioritást élvez
- kifogástalan alapanyagok
- tisztaság
- kész ételek, és nyersanyagok elkülönítése
- alapos sütés/főzés
- hűtött tárolás
Méhészet
Mi is az a méz?
Az biztos, hogy a méhek nélkül nem létezne. Hisz ezeknek az apró, de annál hasznosabb élőlények szorgos munkájának köszönhetjük. A növények nektárjából gyűjtik össze, ezt a sokrétűen felhasználható, egészségre is jótékony hatásokat gyakorló édesítő anyagot.
Hogyan segíthetjük a méhek munkáját?
A méhek számára fontos, hogy természetes körülmények között élhessenek, azaz szükségük van a növények, erdők közelségére. Ha repülési körzetükön belül szennyezett terület van, akkor az nem csupán a munkájukat, de életüket is veszélyezteti.
Fontos, hogy a kaptárak természetes anyagból készüljenek, és az anyákat csonkítani szigorúan tilos.
Gondoskodni kell róluk, hogy munkájuk hatékony lehessen, hisz a méhek nem csupán a méz miatt hasznosak, de fontos szerepet játszanak a növények beporzásában is. (például: répa, alma, cukkini, szilva, meggy, málna, görögdinnye, tök, stb.)
Tiszta vizet kell biztosítani nekik a megporzás idején, mert száraz a klíma és könnyen kiszáradnak. Virágzáskor nem szabad permetezni, egyéb időszakokban pedig a megfelelő vegyszereket kell használni.
Mézelvétel előtt nem szabad méhleűző kémiai használni, vagy bármely olyan módszert alkalmazni, mely a méhek sérülésével járhat.
Átteleléshez elegendő természetes mézkészletet és virágporkészletet kell biztosítani.
Atkairtás kizárólag engedélyezett módszerekkel lehetséges, mint
- keretek forgatása,
- oxálsav szublimálás,
- hangyasav,
- tejsav,
- illóolajos készítmények használata,
- herefiasítás elvétele.
A méhek vándorlását dokumentálni kell, valamint a pergetéseket, a kezeléseket és minden méheket érintő tevékenységet is.
Ültessen mindenki virágokat, ez az első lépés a méhek munkájának elősegítésében!
Növénytermesztés
Befolyásoló tényezők:
- Éghajlati tényezők: a fény, a hőmérséklet, a levegő mozgása, és a víz.
- Talajtényezők: a talaj fizikai, kémiai és biológiai sajátosságai.
- Földfelszíni tényezők: dombon, lejtőn, síkságon helyezkedik-e el a terület.
- Élő környezeti tényezők: az ember, a növényzet és az állatvilág hatása a növényekre.
A növénytermesztés szempontjából a fent említett tényezők közül a legfontosabb az éghajlat, mert a fény, a hőmérséklet, a levegő, és a víz elengedhetetlen a fejlődéshez. A növényekre a fény és a levegő közvetlenül hat, a víz pedig közvetetten, azaz a talajon keresztül.
Növénytermesztési szempontokat figyelembe véve vannak befolyásolható, és nem befolyásolható környezeti tényezők. Az előbbi agrotechnikai eljárásokkal könnyedén szabályozható, a megfelelő technikai háttérrel a víz, és a tápanyagok bejuttatása megoldható. A nem befolyásolható környezeti tényezők a fény, a hőmérséklet, és a szél, azonban a mezőgazdaságban ezekhez is alkalmazkodni kell. Ennek leggyakoribb módja a nemesítés, mely során olyan tulajdonságokat fejlesztenek ki a szakemberek, hogy az adott növény leginkább képes legyen alkalmazkodni az adott környezeti hatásokhoz.
A mai technikai fejlettségnek köszönhetően a környezet kialakítására, befolyásolására is van lehetőség, így a környezeti tényezők közül a legfontosabbak mi magunk vagyunk, hisz az ember mindig megtalálja a módját a tényezők módosítására.
Kertészet
A biokertészetet leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy „újra elővesszük a nagyszülők módszereit”!
Az így megtermelt élelmiszereknél a termesztés körülményei a legfontosabbak, nem csak környezetkímélők, de az egészségre is kiemelkedően jó hatással vannak ezek a termékek.
Figyelembe kell venni:
- a talajt,
- az éghajlatot,
- a fajt, azaz milyen növényt szeretnénk ültetni,
- a környezeti hatásokat, például van-e feldolgozási lehetőség a közelben.
Legfontosabb tanácsok:
- Nem szabad vegyszerezni a kertet, fel kell ásni, lazítani a talajt.
- Legfontosabb a komposztálás, és hogy visszafordítsuk a földből kinyert a dolgokat.
- Adja vissza a földanyának, amit adott!
- Amit termelni akar, ne siettesse.
- Ne vesse hideg földbe.
- Csak +5 fok felett kezdjen veteményezni.
Növénytársítás:
Ennek alapja az, hogy vannak olyan fajok, melyek valamilyen módon segítik egymás fejlődését.
Vesse egymás mellé az alábbi növényeket, melyek megvédik egymást:
- répa – hagyma
- szamóca – hagyma – mustár
- retek – saláta
- uborka – borrágó
- káposzta – zeller
Miben segít a katicabogár?
A levéltetvek irtásában, épp ezért ügyelni kell a növényvédelemre. Mikor szaporodnak tilos permetezni.
Mit jelent a mócsozás?
A sorközök füvesítését, a talajban lévő gombák életlehetőségét biztosítják.
Gyümölcstermesztés
A gyümölcs az emberek ősi táplálékának számít, és ezeknek fogyasztása egyidős az emberiséggel. Változatosak, ízletesek, kicsik-nagyon örömmel fogyasztják ezeket a vitaminokban gazdag táplálékokat.
Sajnos a technikai fejlődésnek, a lakosság növekedésének eredménye a tömegtermelés lett, mely során rengeteg vegyszert, műtrágyát használnak. Ezek az anyagok nem csak a termőföldre, de az emberi szervezetre sincsenek hosszútávon jó hatással.
Szerencsére manapság már egyre többen kezdenek ökológiai gyümölcstermesztésbe, mely során magasabb minőségű, az egészségre fokozottan jótékony hatású finomságokat tudnak termelni.
A bio gyümölcstermesztés szabályai:
- Nem lehet műtrágyát használni, amely helyett szerves trágyát kell alkalmazni.
- Nem lehet gyomirtót használni, ezt mechanikus sorművelő gépekkel kell megoldani.
-
Szigorúan a Biokontroll által ellenőrzött növényvédő szereket lehet csak használni, ezért sokkal nagyobb odafigyelést igényel.
Felhasználási módok:
- sűrítmények, pürék – bio üdítőitalok
- konzervek
- szárítmányok
- fagyasztott gyümölcsök
Feldolgozás
Az ökológiai termelés legnagyobb célja a magas minőségű termékek előállítására való törekvés, épp ezért a bio élelmiszerek előállítását több előírás is szabályozza.
A feldolgozás alapelvei:
- az élelmiszernek ökológiai mezőgazdaságokból származó összetevőkből állnia
- nem szabad adalékanyagokat, színezőanyagokat, ízfokozóakt használni
- szigorúan tilos GMO-k, ionizáló sugárzás alkalmazása
Ökológiai termelés szabályai:
- a bio élelmiszereket el kell különíteni a nem ökológiai gazdaságokból származóktól
- kizárólag tiszta termelő berendezéseket lehet alkalmazni
- nem használhatók olyan anyagok és technológiák, amelyek félrevezethetnek a termékek valódi jellegét illetően
- a feldolgozást jelenteni kell az ellenőrző szerveknek
- a termékeket azonosíthatóvá kell tenni
A feldolgozás alábbi üzemekben lehetséges:
- szárító
- aszaló
- léüzem
- konzervüzem
Kereskedelem és piac
BIOPIACOK, BIOTERMÉKEK AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN
Az Észak-Alföldi régióban több biopiacon is lehetősége van vásárolni az érdeklődőknek, melyek különböző településen, más nyitva tartással állnak a közönség rendelkezésére.
Az alábbiakban megtalálhatja az Ön lakóhelyéhez legközelebb eső biopiacot, ahol beszerezheti az egészséges étkezéshez szükséges alappilléreket.
A Biopiacok kínálatában megtalálhatók:
- gyümölcs
- zöldség
- tejtermék
- húskészítmény
- sütemény
DEBRECEN:
Biopiac: Kandia u. 14, szombat: 7-12 óráig
Telefon: +36(70) 279 3708
Biodoboz közösség: Erdődi Biogazdaság, doboz átadás hetente 2x
Erdődi Imre: Telefon: +36(30) 958 0510
MISKOLC:
Belvárosi Biovásár és a Miskolci Zöld Kosár Közösség
Miskolc, Szilágyi Dezső u. 17, Telefon: +36(30) 374 5465
HERNÁDSZENTANDRÁS:
BioSzentandrás kertészet Fő út 11, Csütörtök: 8:00-ig
Telefon: +3+(20) 339 2484
NYÍREGYHÁZA:
Nyíregyházi Kosár Közösség: Dózsa György u. 38, Minden pénteken 14 órától
Telefon: +36(20) 349 6779
Debreceni Biopiac
A legjobb bio termékek egyenesen a termelőktől!
A debreceni Biopiac 2003-ban alakult, 16 éve szombatonként nyitja meg a kapuit, télen-nyáron egyaránt. 6-8 termelő kínálja eladásra bio portékáját Debrecen szívében, egy családi ház udvarán, a Kandia utca 14. szám alatt.
Az ellenőrzött gazdaságokból származó magas minőségű bio termékek Kölcséről, Balmazújvárosról, Hajdúhadházról, Miskolcról, Debrecenből, vagy a régió különböző területeiről származnak, ez minden héten változó.
Állandó résztvevő a Virágoskert Kft., akik már a kezdetektől értékesítik termékeiket a piacon.
A vásárlók között rendkívül nagy a fluktuáció, gyakran érkeznek kismamák, vagy beteg emberek, viszont jellemzően csak időszakosan járnak, és a baba megszületése után, vagy a betegség után nem maradnak rendszeres vásárlók.
A piac igazán családias hangulatú, ezért is érdemes kilátogatni, és természetesen az egészségre rendkívül jó hatást gyakorló termékek miatt is.
Elérhetőségek:
4024 Debrecen, Kandia utca 14.
Nyitva: minden szombaton 7-12 óra között
Facebook: https://www.facebook.com/BiopiacDebrecen/