Bemutatkoznak a gazdák

Daróczi Istvánné Jucika

Daróczi Istvánné Jucika

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

1989 óta kertészkedek, de a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesületnek 1993 óta vagyok a tagja. Dr. Podmaniczky Gábor hívta fel a figyelmemet az egyesületre, és többek között együtt alapítottuk. Az egyesület ellenőrzött biotermelőkből állt, és áll a mai napig.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Zöldség, gyümölcs kertészet

Miért pont bio?

Furtáról származok, és már a szüleim sem használtak vegyszereket. Kezdetekben béreltem egy 200 négyszögöl nagyságú telket, és véletlenül rátaláltam egy könyvárusnál biokertészéről szóló füzetekre, egy teljes sorozatra. Ebből azonnal vettem 6 darabot, é elhatároztam, hogy bio kertész leszek.

Először zöldségekkel kezdet, Furtán, és ellenőrzött biotermelő lettem. Hátizsákkal hordtam be a megtermelt zöldségeket a debreceni piacra. Törzsvásárlóim lettem rákos betegek, kismamák, kisgyermeket szülők.

Előadásokat is tartottam bio kertészet témában.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Egyre nyitottabbak az emberek a bio-ra, de sokan nem hiszik el, hogy bio, bizonyítani kell.
De legnagyobb bizonyíték a saját egészsége, valamint az egyesület, és a rendezvénye.

Hogyan látják ebben a jövőt?

Nagy jövőt látnék ebben, főleg a gyermekek érkeztetésében, mert rettenetesen sok a vegyszer, amit használnak a növények, gyümölcsök termesztésekor. Ráadásul az import árukban, azt sem tudjuk, mi van benne. A bio az egészséges, természetes, és hosszútávon a legjobb az emberi szervezetnek.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Főleg a gyerekeknek, és a betegeknek kellene minél több biotermék. Nagyon jó bio gazdáink vannak Magyarországon, nagyon jó az ellenőrzés. Én azt tapasztaltam a hosszú évtizedek alatt, hogy nagyon figyelnek a minőségre. Ha a gyerekek azt ennék, ami egészséges, akkor nem gyengülne le a szervezetük.

Donka György

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

1993-tól vagyok biotermelő, a TSZ világ végétől. 12 hektár gyümölcsöst telepítettem, részben rezisztens fajtákból. 2002-től bérfeldolgozásban rostos almalevelet állítottam elő, és térítettem országos szinten. Ennek befejezését követően már csak a termeléssel foglalkozunk, és értékesítünk belföldön, és külföldön egyaránt.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Almafák termesztésével.

Miért pont bio?

Az egyre több vegyszer használatával kiírtjuk a hasznos élőlényeket, melyek az emberi táplálkozást segítik, azaz jótékonyak a növényeknek. A bio termékek sokkal tartalmasabbak, több vitamin van bennünk,  és az egészségre is jó hatással vannak. A környezettudatos gazdálkodás rendkívül fontos, épp ezért szigorúan szabályozva is vannak a bio gazdaságok. A Biokontroll Hungária Kft. határozza meg, hogy milyen szereket lehet használni.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

A kormány nagyban támogatja a bio termelőket, a biokertészeteket, ezen termékek feldolgozását 30%-ra akarja növelni az élelmezésben (közoktatás, kórházak). Ennek köszönhetően egyre több bio élelmiszerhez juthatnak majd az emberek.

Hogyan látják ebben a jövő?

Lényegében az elemezésben nagy szerepe lesz a bio termékeknek. Mind a kutatásban, fejlesztésben feltétlenül szükséges a bio termesztést előtérbe helyezni. Annál is inkább, mivel egyre több a szervezet érő külső hatás, és ezért a bio termékek fogyasztását már el kell kezdeni gyermekkorban, és az lenne jó, ha ez végigkísérné az emberek életét.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Azért ajánlom, mert a bio termesztők egy olyan terméket állítanak elő, amely a vetéstől az utolsó felfogzásig nyomon követhető, és egy zárt rendszerben állítják elő a termékeket a gazdák. A földtől, talajtól, vetőmagon át végigkísérhető az asztalra kerüléséig, és vissza is nézhető. Nem használnak olyan vegyszereket, melyek károsak az egészségre, hanem kizárólag olyanokat, melyek a természetben lebomlanak, és nem kerülnek be az élelmezési lánc.

Erdődi Imre

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

Paraszti család gyermekeként beleszülettem a földművelésbe, a kemény és szorgalmas munkakultúrába. A bio gazdálkodásról a kilencvenes évek elején  halottam először Gödöllőn egy vegyszermentes növénytermesztési tanfolyamon Dr. Mezei Ottónétól. 2000-ben Debrecenben a Biokultúra Egyesület által szervezet biogazda tanfolyam elvégzése után a szüleimtől örökölt 5 ha-os hajdúhadházi szántón kezdtem el gazdálkodni és lettem biogazda.

Mivel foglalkoznak pontosan?

A gazdaságban jelenleg 30ha-on szántóföld, 300m2 fólia és 500m2 vegyes gyümölcsös található. A szántóföldi vetésforgóban, olaj napraforgót, gabonafélék közül tönkölybúzát, búzát, rozst, tritikálét termesztek. Kertészeti kultúrák közül sütőtököt, burgonyát, káposztát, fűszer-paprikát termelek nagyobb területe, kisseb területen szinte valamennyi zöldségfélét a piaci vásárlók részére.

A termékeim egy részét feldolgozom, savanyú káposztát, ecetes savanyúságot, lisztet, hidegen sajtolt napraforgó olajat és őrölt fűszerparikát készítünk.

Miért pont bio?

Azért foglalkozom bioval mert ezzel a gazdálkodási formával nem szennyezem a környezetet és vegyszermentes egészséges élelmiszert tudok az embereknek előállítani.

A természet és az, hogy a természetben, minden mindennel összefügg és ennek a megismerése, alkalmazása, ma már egy tudatos élethosszig tanulás része a mindennapjaimnak. A meg-szerzett tudás és annak alkalmazása eredményeként a földterületeimen nő a biológiai sokszínűség. A talajban élő élőlények, gombák száma megsokszorozódott, melynek eredményekén a gazdaságban termet élelmiszerekben magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalom.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

A bio termékek fogyasztása nagyon lassan növekszik Magyarországon. A társadalom nagyon kis része nyitott a bio iránt, nagyon sokan nem ismerik, vagy téves ismereteik vannak a biotermékek sajátosságairól.

Azt gondolom az egészségügy, oktatás, környezetvédelem és agrárium összehangolt cselekvési programja nélkül nem várható nagy áttörés társadalmi szinten.

Hogyan látják ebben a jövő?

A 20. században a mezőgazdaságban a kémia szerek alkalmazásával nőttek a terméseredmények, olcsóbb lett az élelmiszer. Ebből következően nőtt az élelmiszer pazarlása, nőtt az allergén és rákbetegek száma. Az élelmiszerekben 50-90%-kal csökkent a vitamin, mikroelemek mennyisége. A kémiára és mesterséges anyagokra alapozott élelmiszertermelés zsákutca az emberiség számára.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

A mezőgazdaságnak a biológiára alapozott élelmiszertermelésre és a biotermékek fogyasztására kell visszatérnie. Ha az emberiség ezt nem teszi meg, akkor elpusztítja a környezetét és Önmagát. A fenntarthatóság kiemelkedően fontos kihívása a 21. századnak, amelynek részét kell képeznie a természetes, bio mezőgazdaságnak is.

Aki többet szeretne megtudni az Erdődi biogazdaságról, látogasson el a honlapomra: http://erdodi.hu/

Fenyves József

Fenyves József

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

Méhészeti biogazdálkodásomat 1996-ban kezdtem, dr Szalai László közreműködésével. Személyesen nézte meg méheimet  az akkor még NB fekvő kaptárjaimat, elmondtam a működésemet és akkor elfogadta a belépésemet az ellenőrző szervezethez. Ezzel azonos időben a növénytermesztésemet is bevontam a biogazdálkodásba. Tanúsító szervezet a Biokontroll  Hungária Nonprofit Kft.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Jelenleg méhészettel és  növénytermesztéssel foglalkozom. Méhcsaládjaim száma általában 80-100 db, a növénytermesztésem 48 ha szántóföld.  Méhcsaládjaim részére  forgó-rakodó kaptárakat fejlesztettem ki, higiénikus aljzattal, amelyek számomra  két célból fontosak és a mai napig ezt használom 15-éve. A forgatásokat általában a repce és a két akác virágzáson üzemeltetem, ekkor a Varroa atka nem szaporodik és a rajzás nem alakul ki. Az atka további mérséklésére thimolos készítményeket és oxálsav szublimálást használok.

Növénytermesztésemben gabonaféléket, napraforgót és facéliát termelek

Miért pont bio?

A természetes és egészséges életmód, valamint a környezet megóvásának feltétele számomra a legfontosabb. Mindig mellőztem mindenféle vegyszerezést és nemkívánatos műveleteket mindkét esetben, ezért örültem a biogazdálkodás beindításának.  Minden tekintetben mellőzöm a kemikáliák alkalmazását, kizárólag a Biokontroll által engedélyezett készítményeket használok.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Azt tapasztalom, hogy egyre nyitottabbak az emberek az egészségünk érdekében és növekszik az igény a természetes alapanyagú, élelmiszerek  fogyasztásában, amelynek fontos része  környezetünk tudatos  megóvása.

Hogyan látják ebben a jövő?

Egyre nagyobb az igény a biotermékek iránt és a kereslet növekszik.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Az egészségünk érdekében, a természet védelméért.

Földi Gyula, és felesége Ágota

Földi Gyula, és felesége Ágota

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

1995-től 2000-ig már igyekeztünk vegyszermentesen termelni, a konvencionális piacra termeltünk, majd megismerkedtünk a Biokultúra Egyesület akkori vezetőjével, az ő közreműködésével indultunk el a hivatalos gazdálkodás felé, és bejelentkeztünk a Biokontroll Hungáriához ellenőrzésre. 2000 óta folyamatosan termelünk.

Mivel foglalkoznak pontosan?

A piac igénye szerint igyekszünk mindenféle zöldségféléket termelni. Ahogy ezek kora tavasztól megjelennek a piacokon, folyamatosan ellátjuk vásárlóinkat sokrétű kínálatunkkal. Gyümölcstermesztéssel is foglalkozunk, de csak kis mennyiségben, hagyományos házi kerti módon. Van nálunk alma körte, barack, eper, szilva, mindenből egy kicsi.
Azt valljuk, hogy minél többféle zöldség, gyümölcs, gyógynövény található meg a piacon, a standunkon, annál inkább egy helyen vásárolnak, és arra törekszünk, hogy ezt lehetőleg nálunk tegyék.
Az alábbiakat termesztjük, a teljesség igénye nélkül:  retek, saláta, karalábé, káposzta félék, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán, csemegekukorica, babfélék, hagymafélék. Gyógynövény kertünkben pedig: menta, bazsalikom, tárkony, zsálya, petrezselyem.

Miért pont bio?

Eredendően kertészmérnökök vagyunk mind a ketten a feleségemmel, nagyüzemi kertészetekben dolgoztunk. Ott megtapasztaltuk a vegyszerek használatát, és mi már akkor is törekedtünk arra, hogy minél kevesebbet használjuk. Feleségem szülei is termeltek otthon zöldségeket, és ők sosem permeteztek. Nagyon jó példa voltak ők, és az egészségük. Nekünk három gyerekünk van, és őket szerettük volna minél egészségesebbé tenni, így indult a biotermesztés.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Egyre inkább igyekeznek az emberek csökkenteni a vegyszeres ételek vásárlását, egyre több kisgyerekes van a piacon vásárlóként, és arra törekszenek, hogy a legjobbat adják a gyerekeknek.

Hogyan látják ebben a jövő?

A világ minden tájáról ideér egy retek vagy paradicsom, de bele kell gondolni, hogy milyen körülmények között növekszik. Nem mindegy, hogy hol termelik, és az emberek szerencsére egyre jobban bírnak a közelükben lévő termelőkben, főleg ha ismerik őket a piacokról.
Büszkék is vagyunk arra, hogy 2008-ban az újpesti biopiac legkedvesebb eladójának választottak, 2010-ben pedig sikerült elnyerni Az Év Biogazdája címet.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Az egészség a legfőbb érték, a gyógyszerek egyre drágábbak lesznek. Inkább a bio zöldségekre kell költeni, és egészségesnek maradni. Mi már 70 éven felül vagyunk, de nem sok gyógyszert szedünk, 3 gyermekünk, 8 unokánk is mindig a mi termelvényeinket fogyasztják, és mind makk egészségesek, ők is törekszenek arra, hogy a jót egyék.

Gulácsi Mihály – Szatmári Ízek Kft.

Gulácsi Mihály – Szatmári Ízek Kft.

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

Lassan 10 éve a BIO almaszárítmányok, és a BIO almalevek gyártásával kapcsolódtunk be a BIO gazdálkodásba, majd 3 évvel ezelőtt BIO almatermesztésbe fogtunk.

Mivel foglalkoznak pontosan?

BIO almatermesztés.

Miért pont bio?

Miért pont BIO? Export piaci igények, és  BIO egészséges élelmiszereké a jövő. Cégünk filozófiája is: Ez csak természetes!

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Az EU országainak nagy részében teljesen nyitottak e téren, és folyamatosan növekszik a BIO élelmiszerek aránya, jelentősek a közétkeztetésben a  csak BIO támogatás.

 

Sajnos Magyarországon és a volt szocialista országokban még eléggé tartózkodóak, és az állam se ösztönzi kellően a BIO-t a közétkeztetésben. (pl.: iskolagyümölcs program)

Hogyan látják ebben a jövőt?

Jövő: Fokozatosan, de lassan nő a BIO még hathatósabb támogatás, és ismeretterjesztésre van szükség. Biztos, hogy a BIO-é a jövő, csak ehhez kell 5-20 év is.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

A BIO egészségesebb, mint a konvencionális termék, és az egészségére mindenki igyekszik odafigyelni.

Karmazsin István

Karmazsin István

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

1999-ben kezdtem a biogazdálkodást az akkor rendelkezésre álló kb. 40 hektáron, részben anyagi megfontolásból. Akkor a konvencionális termény szinte eladhatatlan volt/kukoricával fűtöttünk/.Másrészt növényvédő mérnökként szakmai kihívásnak is tekintettem a biotermelést amelyről már bulgáriai egyetemi éveim alatt is tanultam ahol akkor még nem felejtették el és oktatták a régi kertészeti és növénytermelési módszereket. Nem utolsó sorban BODNÁR GYÖRGY segítsége és a Biokultura Egyesület baráti és befogadó szellemisége sokat jelentett döntéshozatalomnál.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Jelenleg szántóföldi növénytermesztés a fő termelési irány (tönköly, csemegekukorica, olajnapraforgó, takarmánykukorica, tritikale, olaj tök, lucerna stb.). Elvem a több lábon állás így a vetésforgó sem jelent problémát.
Korábban foglalkoztam kertészeti növényekkel is hűtőházi feldolgozásra, de részben a krónikus munkaerő hiány, másrészt a termeltetők nagy részének inkorrektsége miatt ezt mellőzöm.

Miért pont bio?

Mert odafigyeléssel egészséges élelmiszer alapanyagot tudunk előállítani, ami gond nélkül tisztes haszonnal eladható. Jó lenne feldolgozottan értékesíteni, de ez csak keveseknek adatik meg tőke és megfelelő termelési volumen hiányában.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Sajnos Magyarországon a szélesebb rétegekben a bionak nincs ismertsége a beidegződés “olcsón sokat és egy helyen, a hipermarketekben. Ez ellen mi, a biogazdálkodók és a nagyon lelkes egyesületi tagok próbálnak tenni.

Hogyan látják ebben a jövőt?

Véleményem szerint a jövőben is érdemes lesz bio termeléssel foglalkozni a piacok keresik a terményeinket és remélhetően itthon is lesz fizetőképes kereslet, de a megfelelő propaganda elengedhetetlen!

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

A biotermékek fogyasztását ajánlom mindazoknak, akik egészségük megőrzése érdekében teljes értékű vitaminokban ásványi anyagokban gazdag, kemikáliáktól és GMO-tól mentes élelmiszert és nem szemre tetszetős ám bel tartalom nélkül, silány ipari , igaz olcsó terméket szeretnének az asztalukon látni és megetetni gyermekeikkel.

Nagy Gyuláné Marján Zsuzsanna

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

1999-ben kezdtem a biogazdálkodást az akkor rendelkezésre álló kb. 40 hektáron, részben anyagi megfontolásból. Akkor a konvencionális termény szinte eladhatatlan volt/kukoricával fűtöttünk/.Másrészt növényvédő mérnökként szakmai kihívásnak is tekintettem a biotermelést amelyről már bulgáriai egyetemi éveim alatt is tanultam ahol akkor még nem felejtették el és oktatták a régi kertészeti és növénytermelési módszereket. Nem utolsó sorban BODNÁR GYÖRGY segítsége és a Biokultura Egyesület baráti és befogadó szellemisége sokat jelentett döntéshozatalomnál.

Mivel foglalkoznak pontosan?

2003-ban megnyitottuk az országban másodikként a debreceni Biopiacot, amit a Bioudvar Közhasznú Egyesület néven működtetünk azóta is, szombat délelőttönként 7-12 óra között.

Miért pont bio?

A 4 gyermekem és akkor már meglévő környezettudatosságomnak volt köszönhető, hogy ezt az utat választottuk közösen a férjemmel.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Sajnos Magyarországon a szélesebb rétegekben a bionak nincs ismertsége a beidegződés “olcsón sokat és egy helyen, a hipermarketekben. Ez ellen mi, a biogazdálkodók és a nagyon lelkes egyesületi tagok próbálnak tenni.

Hogyan látják ebben a jövőt?

Bizakodva! Ha a fejekben rendet teszünk, ha az értékrendünk változik. Mivel az egészségi állapot romlik, így muszáj, hogy tudatosabbak legyenek az emberek.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Mert hazai, mert mi termeljük magunknak és mert csak így tudunk tenni valamit az unokáinkért!

Rózsa Péter Virágoskút Kft.

Rózsa Péter Virágoskút Kft.

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

2000 január 1-én kezdtem a biogazdálkodáshoz, hirtelen felindulásból. Egy külföldi kiállítás alatt egy skót fiatalember megfertőzött, és bejelentkeztem, előtte már 16 évig bio növényvédelemmel foglalkoztam, de az nem jelent biogazdálkodást.

Mivel foglalkoznak pontosan?

A Virágoskút Kft. munkássága rendkívül sokrétű: növénytermesztés, állattenyésztés, van vágóhidunk, sajtüzem, húsfeldolózó, rengeteg állat, bivaly, marha, ló, racka, mangalica, szamár. Ezentúl gyümölcsök, 160 féle alma, főleg régi alma, körte stb.

Miért pont bio?

Van másnak értelme?

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Nem igazán, aki megbetegszik, az megvilágosodik, de a többség, aki nem ismeri hóbortnak tartja, és nem hisz benne.

Hogyan látják ebben a jövőt?

A biogazdálkodós egy fenntartható forma, de mindenki könnyén szeretne inkább dolgozni, így nagyon nehéz. Egy biogazda nem megy szabadságra, még hévégén is dolgozik, ezt sokan nem szeretnék.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Miért ennének rosszat, ha ehetnek jót is? Ha értenék, hogy mennyi szemetet esznek, akkor tudnák, hogy ez kell a szervezetnek

Szászi Tamás - Nagyi Biocsemegéi

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

2004-ben a szüleim tértek át biogazdálkodásra, 2014-től pedig én folytatom a gazdálkodást

Mivel foglalkoznak pontosan?

Bio gyümölcs termesztés és feldolgozás (lekvárfőzés és aszalás)

Miért pont bio?

Ebben láttunk lehetőségeket és a jövő gazdálkodási technológiáját, valamint a fogyasztói társadalomban bekövetkező szemlélet váltás miatt.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Az utóbbi években egyre jobban nyitnak felé. Ez köszönhető a médiának és az erre kialakított támogatásoknak is.

Hogyan látják ebben a jövőt?

A mai emberek már próbálnak egyre jobban odafigyelni az egészségükre és amennyiben a pénztárcájuk is megengedi megvásárolják a bio élelmiszereket, termékeket.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Semmilyen olyan anyagot nem tartalmaz se a kész termék, se a fogyasztásra alkalmas gyümölcs, zöldség amely káros lenne az emberre és a termesztési/előállítási helyen lévő állat és növényvilágra.

Szólláth Tibor

Szólláth Tibor

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

Gazdálkodó család gyermekeként születettem így természetes számára a természet, a mezőgazdaság szeretete. Szüleimtől örököltem a föld iránti tiszteletet, de nem ezen a pályán indultam el fiatalon az életben. Először Budapestre, majd Németországba kerültem, ahol a kilencvenes években gépészként dolgoztam. A Németországban szerzett tapasztalatok alapján fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy gazdálkodni szeretnék, és amikor hazajöttem, szüleim a saját tulajdonukból adtak át néhány hektárt, hogy nekivághassak feleségemmel Judittal a termelésnek. 1998-ban a városhoz közel egy tanyára költöztünk, ahol azóta is biogazdálkodást folytatunk, gabonafélék és zöldségnövények termesztésével foglalkozunk. Családi gazdaságukat az elmúlt húsz évben közösen irányítottuk – a kitartó és eredményes munkának eredményeként 2000-ben az Év Biogazdája címet nyertem el, 2016-ban Az Év Agrárembere lettem.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Kezdetektől egy teljeskörű gazdaság felépítésére törekedtünk, ahol a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya megvalósul. Hosszú ideig szántóföldi zöldség és tönkölybúza termesztés, illetve egy tejelő tehenészet adta a gazdaságunk gerincét. Amióta közéleti tevékenységet is folytatok (2006) sajnos a gazdálkodásra nem jut annyi időm, így a gazdaságunk is átalakult. Jobban gépesíthető, kisebb élőmunka igényű növények maradtak: csemegekukorica, tönköly, lucerna, és húsmarhák (közösségi tartásban). Bár újabb tevékenységi körök is megjelentek, telepítettünk 2 ha birsalmát és 2 ha diót. Hogy ne csak beszéljek e feldolgozás fontosságáról egy kis sör üzemet is építettünk! Egyébként nagyságrendileg 60 hektáron gazdálkodunk.

Miért pont bio?

Azért, mert a kezdetektől fogva olyan termékeket szerettünk volna létrehozni, amit nem csak családunknak, de másoknak is jó szívvel ajánlanánk.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

Szerintem egyre pozitívabb! 20-25 éve amikor elkezdtük ökológiai gazdálkodással foglalkozni jobb esetben csodabogárnak gondoltak bennünket.

Ma már mind a szakmai, mind a társadalmi megítélése sokat javult a témának. A „civilizációs betegségek” terjedése egyre jobban a hétköznapi emberek figyelmét is ráirányítja, hogy abszolút nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Egyre több a tudatos magyar vásárló is. Nem utolsó sorban egyre több agrár szakember érti meg, hogy az az iparszerű gazdálkodás fenntarthatatlan!

Hogyan látják ebben a jövőt?

Véleményem szerint egyre inkább előtérbe fog kerülni a minőségi élelmiszer a piacon, éppen ezért nekünk a tömegtermelés helyett erre kellene koncentrálnunk hazánkban. A kárpátmedence adottságai, és az ország GMO mentessége feljogosít bennünket, hogy mezőgazdaság ebben a szegmensében a világ élvonalához tartozzunk.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

Mert felelősséggel tartozunk a teremtett világért, magunkért és a családunk egészségéért, az élelmiszer vásárlás pedig ennek a felelősségnek a része!

Tóth András

Mikor, és hogyan kezdett/kezdtek a biogazdálkodáshoz?

A természet szeretete, megfigyelése gyermekkoromtól végigkíséri életemet. A családom a Tsz-ben dolgozott. Én 1994-től folytam bele a mezőgazdasági tevékenységekbe. Ezekben az években megtapasztaltam a vegyszeres gazdálkodást, műtrágyázást, gyomirtást, vegyszeres permetezést… stb.

Mivel foglalkoznak pontosan?

Kárpótlással kapott földeken kezdtük el a gazdálkodást. 2000-től már az akkor meglévő földjeink bioátállásosak voltak. Ebben az évben telepítettünk meggy gyümölcsöst. Akkor nagyon sokan támadtak, hogy felelőtlenül vágok bele a bio- ba. De az idő engem igazolt. Most a jelenben 40 hektár szántót, 12 hektár gyümölcsöst, és 10 hektár lucernát művelünk. Állatállományunk: 10 tehén, 4 ló, 3 kecske, 6 birka 40 disznó, kb. 30 tyúk, 4 kutya.

Miért pont bio?

Közben látogattam a mezőgazdasággal kapcsolatos előadásokat, melyek egyik része a biogazdálkodásról szólt. Rögtön megfogott, amit ez a szemlélet képvisel: Védem a környezetem, és közben egészséges élelmiszert állítok elő.

Mennyire nyitottak az emberek a bio-ra?

A nagy bőség zavarában már nem számít, és nem is tudják, hogy mit esznek, és mi is a biotermék.

Hogyan látják ebben a jövőt?

Az elmúlt 19 év biogazdálkodás átalakította a saját, és a családom gondolkodásmódját. Kiköltöztünk tanyára, az általunk termelt minőségi élelmiszert fogyasztjuk. Meggyőződésünk, hogy a minőségi élelmiszer fogyasztása, minőségi gondolkodásra visz. A mai modern ember egyre távolabb kerül a természettől, kiesik annak ritmusából pl.: mindig minden kapható a multiknál, nincs már szezonális zöldség, gyümölcs.

Miért ajánlja a bio termékek fogyasztását?

A biogazdálkodás egyetlen módja a földművelésnek, ami hosszútávon fenntartható, nem rombolja a talajt, óvja a földi életközösséget.