Példák a települési ökológiai gazdálkodás tárházából

Kassai Melinda szerkesztővel a Pillangó Fejlesztések már régi az ismeretségünk. Egy beszélgetés alkalmával említette, hogy jó gyakorlatokat gyűjtenek kollégáival az ökológiai gazdálkodás területéről, mégpedig települési szinten.

A Pillangó Fejlesztések ( Pro Cserehát Egyesület ) elsődleges  célja, hogy a hátrányos helyzetű kistelepülések, nélkülözésben élő – roma és nem roma – lakosai számára teremtsen megvalósítható, regionális és fenntartható megélhetési alternatívákat.

Akkor épp Nagydobossal voltak kapcsolatban, de kerestek más településeket is. Természetes volt számomra, Hajdúnánás. Nemcsak azért mert a polgármester a Kelet- Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke, inkább a bio szemlélet felé való elkötelezettsége miatt jutott eszembe elsőként. Akkor még nem gondoltam, hogy ilyen szép összefoglaló kerekedik ki az országban működő kisebb-nagyobb szervezetek, önkormányzatok, egyházak által működtetett gazdaságok életéről.

A gazdag összefoglalót ajánlom nem csak a sokszínű vidék, hanem a még ma is meglévő földszeretet iránt érzett elköteleződés miatt:

SAJÓKERESZTÚR (Kollár Miklós, polgármester)
SZAMOSSZEG (Gergely Lajos, polgármester)
HAJDÚNÁNÁS (Szólláth Tibor, polgármester)
PILISBOROSJENŐ (Antonovits Bence, önkormányzati képviselő)
RICSE (Vécsi István, polgármester)
SZENDRŐ (Tomorszki István, volt polgármester)
SZÓLÁD (Hajdú Zoltán Levente, református lelkész)
NYÍRTELEK (Kiss Attila, szociális munkás)
AJKA (Varga Andrea, Kristályvölgy Egyesület elnöke)
VESZPRÉM (Szalay Tímea, Csalán Egyesület elnöke)


https://www.bffd.hu/elol-jarok